Σύμπαν και άνθρωπος

Όλα στο σύμπαν αφορούν τη μεταμόρφωση.Η ζωή μας μοιάζει με τις σκέψεις που τη διαμορφώνουν.

Μάρκος Αυρήλιος

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Διαλογισμός του σώματος: καθοδηγούμενη πρακτική

Από τη στιγμή που έχετε βολευτεί, κλείστε τα μάτια και επιτρέψτε στο πρόσωπό σας να χαλαρώσει. Πάρτε δυο βαθιές ανάσες. Καθώς εισπνέετε νιώστε το στήθος σας ν’ ανοίγει σιγά-σιγά. Δεν υπάρχει λόγος να το παραφουσκώσετε σαν να ήσαστε σε παρέλαση! Απλά επιτρέψτε του ν’ ανοίξει λιγάκι. Μετά, καθώς εκπνέετε, χαλαρώστε τους ώμους αφήνοντάς τους να πέσουν προς τα κάτω και προς τα πίσω.
               Προσπαθήστε να επικεντρώσετε την προσοχή σας χαμηλά, στα σημεία όπου το σώμα σας έρχεται σ’ επαφή με το έδαφος. Αν κάθεστε σε καρέκλα βεβαιωθείτε ότι οι πατούσες σας πατάνε καλά στο πάτωμα. Αισθανθείτε το βάρος του σώματός σας να έλκεται από τη δύναμη της βαρύτητας, αισθανθείτε τη στερεότητα του σώματος.
               Τώρα, στρέψτε την προσοχή σας στις πατούσες σας, επιτρέποντάς τους να μαλακώσουν και να χαλαρώσουν. Προσπαθήστε να φανταστείτε ότι αντλείτε επίγνωση από το έδαφος την οποία στη συνέχεια διοχετεύετε στο σώμα σας. Επιτρέψτε σ’ αυτή την επίγνωση ν’ ανεβεί σιγά-σιγά στους αστραγάλους και τις κνήμες σας. Μπορείτε αν θέλατε να φανταστείτε αυτή την επίγνωση ως μιαν αχτίδα φωτός ή μια αίσθηση ζεστασιάς που διαπερνάει το σώμα σας.
               Αφήστε τους μυς της κνήμης να χαλαρώσουν, νιώστε τους να μαλακώνουν και να βαραίνουν. Προσπαθήστε ν’ αντιληφθείτε οποιαδήποτε αίσθηση έρχεται από το σημείο στο οποίο έχετε εστιάσει την προσοχή σας, χωρίς όμως να καταβάλλετε υπερπροσπάθεια. Αν δεν αισθάνεστε και πολλά δεν πειράζει· απλά δώστε βάση σε ό,τι υπάρχει.
               Αφήνοντας την επίγνωσή σας να προχωρήσει ως τα γόνατα, φανταστείτε μιαν αίσθηση ελεύθερου χώρου στις αρθρώσεις σας και μετά μεταφέρετε την προσοχή σας στους τετρακέφαλους και τους υπόλοιπους μυς των μηρών. Φανταστείτε τους μυς να απομακρύνονται σιγά-σιγά από το μηριαίον οστούν υπό την επήρεια της βαρύτητας.
               Μεγαλώστε την περιοχή εστίασης συμπεριλαμβάνοντας τους γλουτούς, τη λεκάνη και τα γεννητικά όργανα. Αισθανθείτε όλη αυτή την περιοχή να εμφορείται με μία ζεστή και μαλακή αίσθηση. Αν αντιληφθείτε κάποιο ενεργειακό «μπλοκάρισμα», πράγμα αρκετά σύνηθες για την περιοχή των γλουτών, προσπαθήστε να το μαλακώσετε εστιάζοντας την προσοχή σας σ’ αυτό.
               Τώρα εστιάστε την προσοχή σας στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Μην το παρακάνετε: το μόνο πράγμα που κάνει η προσπάθεια να εξαναγκάσουμε την επίγνωση είναι να επιφέρει ένταση. Απλά επαναφέρετε χαλαρά το νου σας κάθε φορά που αντιλαμβάνεστε ότι έχει αποσπαστεί. Από αυτό το σημείο θ’ ακολουθήσουμε νοερά το εσωτερικό μέρος της σπονδυλικής στήλης ανεβαίνοντας σιγά-σιγά προς τα πάνω.
               Υπ’ όψιν ότι η σπονδυλική στήλη δε βρίσκεται στην επιφάνεια – είναι αρκετά βαθιά στο σώμα. Ομολογουμένως, είναι αρκετά δύσκολο να την «αισθανθούμε», έτσι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε λιγάκι τη φαντασία μας. Δεν εννοώ βέβαια απλά να επινοήσουμε μιαν ανύπαρκτη αίσθηση. Έχει να κάνει περισσότερο με μία δεκτικότητα από μέρους μας προς μια ιδιαίτερα αδρή αίσθηση.
               Ακολουθήστε προς τα πάνω την ελαφρά καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης, απομακρυνόμενοι από τη λεκάνη, φτάνοντας στα μισά και από κει περνώντας ανάμεσα από τις ωμοπλάτες για να καταλήξετε στο σημείο που η σπονδυλική στήλη συναντάται με τη βάση του κρανίου. Αυτό είναι αρκετά ψηλά, περίπου στο πάνω μέρος του αυτιού.
               Για άλλη μια φορά προσπαθήστε να επικεντρώσετε την προσοχή σας σ’ αυτό το σημείο. Χαλαρώστε τους μυς που βρίσκονται στη βάση του κρανίου – φανταστείτε τους να χαλαρώνουν σαν μια γροθιά που ξεσφίγγει. Μη φοβάστε, το κεφάλι σας δε θα πέσει αν ξεχάσετε να το κρατάτε ανασηκωμένο – μπορεί να ισορροπήσει μια χαρά και από μόνο του. Φανταστείτε ότι το κεφάλι σας έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων και ότι αιωρείται λίγο πάνω από την κορυφή της σπονδυλικής σας στήλης. Ίσως χρειαστεί ν’ αλλάξετε λιγάκι τη θέση του κεφαλιού για να επιτύχετε αυτή την αίσθηση.
               Τώρα, αφού εντοπίσετε την κορυφή   της σπονδυλικής σας στήλης, διασχίστε τη νοητά μέχρι τη βάση της. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την επίγνωση και των δύο αυτών σημείων – της βάσης και της κορυφής της σπονδυλικής στήλης. Φανταστείτε ότι αυτά τα δύο σημεία εγχέονται με φως, ένα ζεστό και απαλό φως, και ότι πολύ αργά – με κάτι που μοιάζει περισσότερο με τάση για κίνηση παρά πραγματική κίνηση – απομακρύνονται το ένα από το άλλο χαλαρώνοντας τη σπονδυλική στήλη. Το ένα σημείο «ανοίγει» προς το έδαφος και το άλλο προς τον ουρανό. Προσπαθήστε να κρατήσετε στο νου σας αυτή την εικόνα για μερικά λεπτά· αυτές οι δύο εστίες φωτός ν’ απομακρύνονται πολύ αργά η μια από την άλλη, σαν δύο αστέρια στο νυχτερινό ουρανό που μόλις και μετά βίας μπορούμε να διακρίνουμε ότι διαγράφουν μιαν αποκλίνουσα πορεία. Δείτε αν μπορείτε να μαλακώσετε τις δύο λωρίδες μυών που βρίσκονται αριστερά και δεξιά της σπονδυλικής στήλης. Φανταστείτε ότι καθώς αυτοί οι μυς χαλαρώνουν, η σπονδυλική σας στήλη απελευθερώνεται και οι εστίες φωτός μπορούν να απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο η μία από την άλλη.
               Αφήστε τους ώμους να χαλαρώσουν λίγο ακόμα. Ύστερα, μεταφέρετε την προσοχή σας στα μπράτσα σας και από κει προχωρήστε σιγά-σιγά προς τα κάτω, επικεντρώνοντας όλη την επίγνωσή σας στις παλάμες και τα δάχτυλα. Εκμεταλλευθείτε τις αισθήσεις που νιώθετε στα χέρια σας για να πάρετε μια ιδέα της ζωτικότητας του σώματος.
               Τώρα φέρτε την προσοχή σας στην κοιλιά – άλλο ένα σημείο όπου βρίσκουμε μπλοκαρισμένη ενέργεια. Ύστερα, προχωρήστε αργά προς το στήθος. Νιώστε την κίνηση του στήθους, το θώρακά σας που ανοίγει σιγά-σιγά για να χωρέσει την ανάσα σας. Δώστε έμφαση στην αίσθηση της ανάσας που ανοίγει το θώρακα.
               Μεταφέρετε την προσοχή σας στο λαιμό και από κει στο πρόσωπο. Μαλακώστε λίγο ακόμα τους μυς του προσώπου, δίνοντας αρκετό χρόνο στον εαυτό σας για να αισθανθεί τις αλλαγές. Ψηλαφίστε νοητά το σχήμα του κρανίου – επιτρέποντας στο δέρμα που το καλύπτει να μαλακώσει – και ύστερα συμπεριλάβετε και την κορυφή της κεφαλής. Προσπαθήστε να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάποια αίσθηση σε αυτό το σημείο.
               Προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε τον αέρα που περιβάλλει το πρόσωπό σας. Αισθανθείτε πόσο ευαίσθητη είναι η επιδερμίδα σας· αισθανθείτε τη θερμοκρασία του αέρα και αφήστε το πρόσωπό σας να μαλακώσει ακόμα περισσότερο στο άγγιγμά του.
               Τώρα, δίχως να καταβάλετε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια, στρέψτε την προσοχή σας στη διαδικασία της αναπνοής. Καθώς εισπνέετε φανταστείτε ότι ο αέρας είναι εμπλουτισμένος με επίγνωση, σαν μια ελαφρά ομίχλη μικροσκοπικών σωματιδίων νερού. Έτσι, με κάθε εισπνοή αυξάνεται και η επίγνωσή μας.
               Ακολουθήστε την πορεία της ανάσας μέσα στο σώμα μέχρι να αισθανθείτε την κίνηση της κοιλιάς καθώς εισπνέετε και εκπνέετε. Μη βιάζετε την αναπνοή σας, ας είναι ήρεμη και φυσική. Μην πιέζετε τον αέρα προς τα κάτω. Προσέξτε πώς ανοίγει η κοιλιά για να υποδεχτεί την ανάσα σας. Αφήστε την αναπνοή να χαλαρώσει την κοιλιά από μέσα προς τα έξω. Προσέξτε την κίνηση του στήθους, των πλευρών, της πλάτης· αισθανθείτε ολόκληρο το θώρακα να κινείται απαλά μαζί με την ανάσα.
               Εισπνεύστε με μια αίσθηση ευρυχωρίας· σαν ο εξωτερικός χώρος να γίνεται εσωτερικός χώρος. Επικεντρώστε σιγά-σιγά την προσοχή σας γύρω από την καρδιά. Επιτρέψτε στην αναπνοή να δημιουργήσει ένα χώρο γύρω από αυτήν. Αφουγκραστείτε τις αισθήσεις που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή. Δημιουργήστε με την ανάσα σας έναν ανοιχτό χώρο γύρω από την καρδιά, ένα χώρο για τις αισθήσεις και τα συναισθήματά σας.
               Ενώ αναπνέετε αβίαστα, έχοντας επίγνωση του σώματος σας, της αναπνοής σας και των αισθήσεων σας, αφήστε τις αισθήσεις σας να κυκλοφορούν ελεύθερες σε ένα πλαίσιο ευρυχωρίας, ακριβώς όπως κάνετε με την αναπνοή. Μείνετε έτσι για όσο αισθάνεστε όμορφα, μόνοι με τον εαυτό σας.
               Μετά στρέψτε την προσοχή σας στο σημείο επαφής με τη γη για άλλη μία φορά. Επιτρέψτε στο νου σας να επιστρέψει στο δωμάτιο που βρίσκεστε, ν’ ακούσει τους εξωτερικούς θορύβους και όποτε αισθάνεστε έτοιμοι ανοίξτε σιγά-σιγά τα μάτια σας, δίνοντας τέρμα στην άσκηση.
Από το βιβλίο του Paramananda, Change Your Mind, Windhorse Publications
© για το πρωτότυπο Paramananda
© για την ελληνική μετάφραση Σπύρος Δόικας   

 http://www.translatum.gr/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου