Σύμπαν και άνθρωπος

Όλα στο σύμπαν αφορούν τη μεταμόρφωση.Η ζωή μας μοιάζει με τις σκέψεις που τη διαμορφώνουν.

Μάρκος Αυρήλιος

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Η επίγνωση της αναπνοής (καθοδηγούμενη πρακτική)

Δίχως να βιάζεστε καθίστε άνετα στη στάση διαλογισμού που προτιμάτε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ίσια την πλάτη, ότι κάθεστε στο σωστό ύψος και ότι τα πόδια σας δεν επιβαρύνονται δυσανάλογα με το βάρος του κορμού σας.

Πάρτε δύο βαθύτερες αναπνοές απ' ό,τι συνήθως και επιτρέψτε στο σώμα σας να χαλαρώσει. Νιώστε τους ώμους σας να πέφτουν και το πρόσωπό σας να μαλακώνει. Δημιουργήστε μια αίσθηση ότι αφήνετε πίσω σας ό,τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας· το μόνο πράγμα που υπάρχει για σας είναι το εδώ και τώρα.

Αισθανθείτε την επαφή του σώματός σας με το πάτωμα. Φανταστείτε ότι δίνεται όλο σας το βάρος στο πάτωμα, αφήστε το πάτωμα να σας στηρίξει. Προσπαθήστε να φανταστείτε το βάρος του κορμού σας να πέφτει κατευθείαν κάτω διαμέσου της λεκάνης και από εκεί μέσα στη γη. Φανταστείτε ότι όσο καλύτερα καταφέρετε ν' αποβάλετε το βάρος του σώματος τόσο πιο ελαφρύ θα το νιώθετε και τόσο πιο εύκολα θα γίνεται η κυκλοφορία της ενέργειας. Έτσι, φανταζόμαστε ότι το βάρος του σώματος υποβαστάζεται από τη γη και ταυτόχρονα αισθανόμαστε τη λεπτοφυή ενέργειά του ν' ανεβαίνει προς τα πάνω. Υπάρχει μια αντίστροφη μεν, συμπληρωματική δε, κίνηση του βάρους και της ενέργειας μέσα στο σώμα.

Βολευτείτε λοιπόν στη θέση σας, χαλαρώνοντας τους ώμους, ελέγχοντας την κοιλιά και τους γλουτούς για πιθανά μπλοκαρίσματα ενέργειας… χαλαρώνοντας ταυτόχρονα το πρόσωπο. Αισθανθείτε το σώμα σας να ηρεμεί και ν' αποβάλλει τις εντάσεις του… αισθανθείτε το χώρο που καταλαμβάνει… και το χώρο γύρω από αυτό.

Τώρα, χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια, στρέψτε την προσοχή σας στην αναπνοή. Δε χρειάζεται ν' "αρπαχτούμε" από πάνω της - δεν πρόκειται να πάει πουθενά! Βρίσκεται πάντα εκεί, περιμένοντας υπομονετικά να την προσέξουμε. Έτσι, αρχίζουμε να της δίνουμε την προσοχή μας.

Ακολουθήστε την πορεία της αναπνοής μέσα στο σώμα, στον εσωτερικό χώρο του σώματός σας. Παρατηρήστε πώς το σώμα ανταποκρίνεται στην αναπνοή, την κίνηση χαμηλά στην κοιλιά, τη σταδιακή διαστολή και συστολή του θώρακα στα πλευρά και στην πλάτη.

Έτσι, καθώς κάθεστε αισθανόμενοι το πηγαινέλα της αναπνοής στρέψτε την προσοχή σας προς τα συναισθήματά σας. Αφήστε τώρα την αναπνοή να σας οδηγήσει σε μια απλή και άμεση επαφή με τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας. Ποια είναι η χροιά της ύπαρξής σας - σκούρα ή ανοιχτή, χαρούμενη, λυπημένη, ανιαρή, ενθουσιασμένη; Απλά προσπαθήστε να έχετε μια γενική εντύπωση του εαυτού σας, της βασικής συναισθηματικής σας κατάστασης. Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας.

Επιστρέψτε στην αναπνοή, νιώστε τη να έρχεται και να φεύγει. Υπάρχει άπλετος χώρος για να χωρέσουν τα συναισθήματα στην αναπνοή· αφήστε τα να έρχονται και να φεύγουν όπως η αναπνοή.

Τώρα αρχίστε να μετράτε τις αναπνοές μετρώντας μετά από κάθε εκπνοή, απλά σηματοδοτώντας τη ροή της αναπνοής. Μετράτε από μέσα σας, κάνοντάς το μέτρημα αρκετά έντονο ώστε να διατηρήσετε τη συγκέντρωσή σας στην αναπνοή. Αν χάσετε το λογαριασμό, δεν πειράζει, ξαναρχίστε από το "ένα". Η αναπνοή παραμένει εκεί που ήταν, περιμένοντας να την προσέξετε. Απλά διατηρήστε αυτή σας την επαφή με την αναπνοή για μερικά λεπτά.

Τώρα θα κάνουμε μια μικρή αλλαγή. Η αναπνοή παραμένει ως έχει, έρχεται και φεύγει, αλλά αυτή τη φορά μετράμε στην αρχή της, ακριβώς πριν την εισπνοή. Έτσι, προτρέχουμε την αναπνοή για μια στιγμή. Μετρήστε "ένα" - εισπνοή, εκπνοή· μετρήστε "δύο" - εισπνοή, εκπνοή… Απλά ακολουθήστε τη φυσική ροή της αναπνοή σας χωρίς να προσπαθείτε να την αλλάξετε.

Διατηρήστε το σώμα χαλαρό και το πρόσωπο μαλακό… Μην πιέζεστε για να μείνετε συγκεντρωμένοι στην αναπνοή· απλά επιστρέψτε σ' αυτήν όποτε αισθάνεστε το νου σας να ταξιδεύει… χρησιμοποιούμε το μέτρημα για να μπορούμε να επιβλέπουμε το νου μας. Αν χάσετε το λογαριασμό, ξαναρχίστε από το "ένα". Μη σας απασχολεί το πώς και γιατί συνέβη, απλά ξαναρχίστε. Έτσι, μετράτε σε κύκλους των δέκα αναπνοών, απλά διατηρώντας επαφή με την αναπνοή για μερικά λεπτά.

Τώρα, αφήστε το μέτρημα να σβήσει μες στην αναπνοή· εγκαταλείψτε το. Εδώ είμαστε, μόνοι με την αναπνοή μας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο στον κόσμο που να μας απασχολεί αυτήν τη στιγμή. Απλά παρατηρούμε την αναπνοή. Δεν έχει σημασία αν τη χάσουμε - είναι πάντα εκεί, και θα μας περιμένει μέχρι να γυρίσουμε σε αυτήν.

Είναι σαν να παρακολουθούμε τα κύματα να χτυπάνε στην ακτή, πηγαίνουν και έρχονται, νιώστε την αναπνοή να σας περιλούζει - σαν το κύμα - και μετά ν' αποσύρεται. Νιώστε το κάθε στάδιο της αναπνοής, η μία να οδηγεί στην επόμενη. Νιώστε την εσωτερική παλίρροια της αναπνοής - νιώστε τη στο σώμα, να το εμφορεί, να γίνεται φορέας ζωής και ενέργειας. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από εσάς και την αναπνοή σας, η αναπνοή που έρχεται και φεύγει… Μείνετε μαζί της για μερικά λεπτά.

Τώρα, ενώ αισθάνεστε ολόκληρη την αναπνοή, σταδιακά στρέψτε την προσοχή σας στην πρώτη αίσθηση που βιώνεται καθώς εισπνέετε - το πρώτο σημείο όπου η ανάσα "χτυπάει" καθώς εισέρχεται στο σώμα σας. Αυτό που ψάχνουμε είναι μια λεπτεπίλεπτη αίσθηση στα ρουθούνια ή στο λάρυγγα - το σημείο όπου νιώθουμε για πρώτη φορά την ανάσα καθώς εισέρχεται στο σώμα μας.

Διατηρώντας χαλαρό το πρόσωπο, αρχίστε να επικεντρώνετε την προσοχή σας σ' αυτό το σημείο, φέρνοντας στο προσκήνιο αυτή τη λεπτομέρεια της αναπνοής. Είναι μια αίσθηση που συνεχώς αλλάζει και επομένως δεν μπορείτε να την καθορίσετε με ακρίβεια. Αν προσπαθήσετε να την πιάσετε θα σας ξεφύγει. Παρατηρήστε την, εκτιμήστε την και αφήστε τη να φύγει. Μην βιάζετε την προσοχή σας, απλά προσπαθήστε ν' απολαύσετε αυτή την αίσθηση καθώς αυτή έρχεται και φεύγει ακολουθώντας το ρυθμό της αναπνοής. Αφιερώστε μερικά λεπτά στην απόλαυση αυτής της αίσθησης.

Τώρα αμβλύνετε την επίγνωσή σας για να συμπεριλάβει ολόκληρη τη διαδικασία της αναπνοής, μετά το σώμα σας, το πάτωμα που βρίσκεται από κάτω σας. Σιγά-σιγά συμπεριλάβετε το δωμάτιο, τους ήχους που προέρχονται από αυτό, τους εξωτερικούς θορύβους. Και αφού σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του έξω κόσμου, όταν νιώθετε έτοιμοι, ανοίξτε σιγά-σιγά τα μάτια και αφήστε το σώμα σας ελεύθερο να κινηθεί.

Από το βιβλίο του Paramananda, Change Your Mind, Windhorse Publications
© για το πρωτότυπο Paramananda
© για την ελληνική μετάφραση Σπύρος Δόικας   


 http://www.translatum.gr/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου