Σύμπαν και άνθρωπος

Όλα στο σύμπαν αφορούν τη μεταμόρφωση.Η ζωή μας μοιάζει με τις σκέψεις που τη διαμορφώνουν.

Μάρκος Αυρήλιος

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ZEN Insight

Η μέθοδος ΖΕΝ Insight αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την πραγμάτωση της πνευματικής αφύπνισης. Θέτοντάς το απλά, το ΚΟΑΝ είναι μια λέξη, φράση ή ιστορία, η οποία στοχεύει να μας βοηθήσει να πάμε στην κατάσταση πέρα από τη σκέψη. Η ουσία της χρήσης του ΚΟΑΝ βρίσκεται στη δύναμη που διαθέτει να μας ελευθερώσει από την υπερ-εξάρτηση στη λογική, επαγωγική σκέψη, ως μόνο μέσο για την επίλυση των προβλημάτων μας. Ένα ΚΟΑΝ μπορεί να λυθεί μόνο αν βιωθεί «ολιστικά». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε ένα με το ερώτημα προκειμένου να ανακαλύψουμε την απάντηση. Ολόκληρο το σώμα και ο νους μας πρέπει να συμμετάσχουν προκειμένου να ανακαλύψουμε την αληθινή μας φύση και να διαπεράσουμε τον τοίχο της εννοιολογικής σκέψης.
Στη Δύση, και ειδικότερα στη σύγχρονη εποχή, έχουμε την τάση να θεωρούμε κάθε τι που δεν μπορεί να λυθεί λογικά σαν δυσνόητο ή παράδοξο. Το ΖΕΝ Insight μας δείχνει ότι τα μεγάλα ζητήματα της ζωής, του θανάτου και της αληθινής μας φύσης απλά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα καθαρά λογικό τρόπο. Δεν είναι ότι η υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη λογική, απλά είναι πολύ περιορισμένη για να μπορέσει να μας οδηγήσει στην αναγκαία εμπειρία για την αληθινή κατανόηση.
Στο ΖΕΝ Insight χρησιμοποιούμε αφ’ ενός ερωτήματα που χαρακτηρίζονται από διαχρονική υπαρξιακή αξία, όπως, «Ποιος είμαι;» «Τι είναι ζωή;» «Ποιο είναι το νόημα της ζωής;» «Τι είναι αγάπη;» «Ποιος ακούει;» κ.ά., και αφ’ ετέρου ερωτήματα που προκύπτουν μέσα στην καθημερινή ζωή – GENZOKOAN – και τα οποία μπορεί να είναι πολύ προσωπικά και παροδικά.
Η μέθοδος εργασίας πάνω στα ερωτήματα γίνεται σύμφωνα με την τεχνική των «Δυάδων» του Enlightenment Intensive, και όχι ατομικά και μοναχικά από τον καθένα.
Η διαδικασία εφαρμογής του ΖΕΝ Insight μοιάζει με μια απαλή, αλλά πολύ δυνατή συναισθηματική κάθαρση. Το να κάθεστε στοχαζόμενοι το ερώτημα απέναντι από κάποιον άλλο, ο οποίος σας δίνει όλη την προσοχή του χωρίς να σας κρίνει με λόγια ή με τη γλώσσα του σώματος, δημιουργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και οικειότητας που κάνει δυνατή την έκφρασή σας από τον πυρήνα της ύπαρξής σας. Και αυτή είναι ίσως μια από τις ελάχιστες φορές στη ζωή που μπορεί να έχετε αυτή την εμπειρία, γιατί συνήθως όταν μοιράζεστε κάτι από καρδιάς στους άλλους εκείνοι αντιδρούν με βερμπαλισμό που βγαίνει από την περιορισμένη τους θέαση των πραγμάτων. Και αυτή η αντίδρασή τους καταγράφεται μέσα σας ασυνείδητα ως κριτική, η οποία γενικά φαίνεται ότι μπλοκάρει τη φυσική εξελικτική διαδικασία.
Η διαδικασία του ΖΕΝ Insight είναι μοναδική γιατί σας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσετε τα υπαρξιακά ή προσωπικά σας ερωτήματα στην ενεργητική παρουσία μιας άλλης ανθρώπινης ύπαρξης, η οποία ωστόσο δεν παρεμβαίνει καθόλου στη διαδικασία αυτo-ανακάλυψής σας. Αυτή η δυναμική διαδικασία μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε τους προγραμματισμούς μιας ολόκληρης ζωής, αφήνοντάς σας με καινούργιες κατανοήσεις και ελευθερώνοντας ενέργεια για να μπορείτε να ζείτε περισσότερο τη στιγμή. Αν κρατήσετε το ερώτημα στην καρδιά σας με ένταση, η απάντηση θα εμφανιστεί αναπόφευκτα.
Όπως κάθε μορφή διαλογισμού, η εφαρμογή της τεχνικής του ΖΕΝ Insight απαιτεί πειθαρχία, επιμονή, επίγνωση, εγρήγορση και μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Όταν όλα αυτά είναι εκεί, η κίνηση προς το εσωτερικό σας κέντρο προχωράει παρ’ όλα τα εμπόδια, και τελικά μπορείτε να έχετε μια μικρότερη ή μεγαλύτερη γεύση της αφύπνισης, ή του satori όπως λέγεται στο ΖΕΝ.

 http://sites.google.com/site/openmindautognosiazen/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου