Σύμπαν και άνθρωπος

Όλα στο σύμπαν αφορούν τη μεταμόρφωση.Η ζωή μας μοιάζει με τις σκέψεις που τη διαμορφώνουν.

Μάρκος Αυρήλιος

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Δημιουργικός Οραματισμός Επιτυχίας (NLP visualization / swish) από τον Γιώργο Προφέτη



Δημιουργικός Οραματισμός Επιτυχίας
(NLP visualization / swish)

από τον Γιώργο Προφέτη
Η δυνατότητά μας να φανταζόμαστε μια επιθυμητή κατάσταση είναι πολύ σημαντική για να μπορούμε να πετυχαίνουμε την κατάσταση αυτή. Σκεφτείτε το για λίγο: όλα τα πράγματα πρώτα συλλαμβάνονται σε «νοητικό επίπεδο», δηλ. με τη σκέψη και τη φαντασία και κατόπιν γίνονται πράξη. Ας πούμε, για παράδειγμα για να μαγειρέψετε ένα φαγητό, πρώτα φέρνετε στο μυαλό σας την εικόνα του έτοιμου φαγητού και των υλικών που χρειάζονται και ύστερα αρχίζετε να το παρασκευάζετε. Παρομοίως, μια εταιρία παραγωγής αυτοκινήτων, έχει μια ομάδα σχεδιαστών και μηχανικών που πρώτα φαντάζονται το αυτοκίνητο ολοκληρωμένο, σκέφτονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες και την απόδοση που θέλουν να έχει, ύστερα το σχεδιάζουν στο χαρτί (μηχανολογικά σχέδια κλπ) και κατόπιν αρχίζει η βιομηχανική παραγωγή του στην πράξη.

OramatismosΣυνεπώς, η σκέψη και η φαντασία προηγούνται των πράξεών μας τις περισσότερες φορές. Ακόμη, κατευθύνοντας τις σκέψεις μας με τον τρόπο που εμείς θέλουμε, αποκτούμε μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και τελικά και έλεγχο της ζωής μας, καθώς γινόμαστε «σχεδιαστές» των καταστάσεων που επιθυμούμε και δεν αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη (αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν υπάρχουν πράγματα υπεράνω του ελέγχου μας –δεν μπορούμε όλα να τα προβλέψουμε και να τα σχεδιάσουμε ως ανθρώπινα όντα…).

Η ιδέα του δημιουργικού οραματισμού είναι να αφιερώνουμε λίγη ώρα κάθε ημέρα, για να σκεφτόμαστε αυτά που θέλουμε να μας συμβούν (π.χ. μεγαλύτερο εισόδημα, καλύτερη σχέση με το σύντροφό μας, καλύτερη διαβίωση, καλύτερη εμφάνιση –εικόνα, αυτοπεποίθηση, αυξημένες ικανότητες επικοινωνίας με τους άλλους, αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου μας κλπ.). Για να έχει επιτυχία μια τέτοια άσκηση θα πρέπει να μπορούμε να φανταστούμε με όσο γίνεται μεγαλύτερη ακρίβεια την επιθυμητή κατάσταση και να την κάνουμε πλούσια σε εικόνες, ήχους, μυρωδιές, αφές, και συναισθήματα. Με τον τρόπο αυτό «αυτοπρογραμματιζόμαστε» για την επιτυχία, ενώ κατ’ άλλους (βλ. «νόμος της έλξης») αυξάνουμε την ικανότητά μας να «έλκουμε» την αφθονία, την επιτυχία, και την ευτυχία στη ζωή μας. (Σημ.: ο «νόμος της έλξης» λέει, με απλά λόγια, ότι «ό,τι σκεφτόμαστε τείνει να επεκτείνεται». Δηλαδή αν σκεφτόμαστε στενάχωρα πράγματα αυτά προσελκύονται, ενώ αν σκεφτόμαστε αισιόδοξες καταστάσεις και τον εαυτό μας επιτυχημένο και όπως θα θέλαμε να είναι, αυτές μας οι –θετικές σκέψεις- έλκουν αντίστοιχα αποτελέσματα).

Επίσης, ο δημιουργικός οραματισμός αυξάνει την παρακίνησή μας και τονώνει τη θέλησή μας. Όσο σκεφτόμαστε την επιθυμητή κατάσταση παίρνουμε θάρρος και γεμίζουμε ενέργεια που μας βοηθάει να παραμείνουμε εστιασμένοι στους στόχους μας και να κυνηγήσουμε το όραμά μας στη ζωή.

Αποφασίστε λοιπόν, να αρχίσετε να σκέφτεστε την επιθυμητή κατάσταση στη ζωή σας, να φαντάζεστε τον εαυτό σας επιτυχημένο και ευτυχισμένο όπως εσείς θα θέλατε να είναι. Αν ασχολείστε με το εμπόριο, αρχίστε να φαντάζεστε τους πελάτες σας να σας μιλούν με φιλικότητα και σεβασμό, αν θέλετε να αυξήσετε το εισόδημά σας φανταστείτε τη δουλειά σας να σας δίνει κέρδη, αν θέλετε μεγαλύτερη επιτυχία στις διαπροσωπικές σας σχέσεις, «δείτε» νοητικά ευτυχισμένες στιγμές με τον άνθρωπό σας κλπ.
Μπορείτε να κάνετε την άσκηση μία(1) φορά την ημέρα ή αραιότερα (κάθε 2-3 ημέρες) επί 1-2 μήνες.

Σημ.: παρότι η δύναμη του δημιουργικού οραματισμού είναι μεγάλη, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «πανάκεια»! Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται μεθοδευμένη προσπάθεια και οι σωστές ενέργειες –πράξεις για να έχουμε επιτυχία. Αυτές οι ασκήσεις δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν τη γνώμη του ειδικού σε κάθε τομέα. Ακόμη, αν αντιμετωπίζετε ψυχολογικές δυσκολίες ή θέματα υγείας να συμβουλεύεστε οπωσδήποτε το γιατρό σας.

Σημερινή κατάσταση – “cue” image
Σκεφτείτε για πολύ λίγο τη σημερινή κατάσταση, το θέμα που σας απασχολεί, το εμπόδιο που θέλετε να ξεπεράσετε. Πως σας κάνει να νιώθετε; Τι σας δυσαρεστεί περισσότερο; Τι κίνητρα έχετε να αλλάξετε τα πράγματα; Πως θα ήταν καλύτερα αν η σημερινή σας κατάσταση άλλαζε;

Προετοιμασία –κατασκευή “future me” image
Oramatismos_1Σκεφτείτε τώρα για λίγο πως θα θέλατε να είστε στο μέλλον. Τι θα θέλατε να κάνετε, πως θα θέλατε να ζείτε, πώς να νιώθετε, τι θα θέλατε να απολαμβάνετε. Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας και οραματιστείτε τα «θέλω» σας να γίνονται πραγματικότητα. Βάλτε όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται στην εικόνα σας: ρούχα που φοράτε, έκφραση του προσώπου σας, εικόνες της επιθυμητής κατάστασης, μουσική, ήχοι, περιβάλλον, συναισθήματα που νιώθετε, πως σας βλέπουν οι άλλοι κλπ. Κατασκευάστε το «σενάριο επιτυχίας», σαν να σκηνοθετείτε μια κινηματογραφική ταινία. «Τρέξτε» για λίγο την ταινία στο μυαλό σας, για να δείτε πως λειτουργεί. Σας αρέσει; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επιθυμητής κατάστασης; Ποια τα πιθανά μειονεκτήματα; Κάντε προσαρμογές αν χρειασθεί.

Καθαρισμός «νοητικής οθόνης»
Σταματήστε για λίγο και φανταστείτε μια λευκή (κενή) οθόνη. Αυτό το κάνουμε για να μην δημιουργηθεί ατέρμονα εναλλαγή μεταξύ cue image και future me image. Δηλαδή, θέλουμε να μεταβαίνετε νοητικά από την σημερινή κατάσταση στην επιθυμητή και όχι να γυρίζετε πίσω.
Δημιουργία Relaxed StateOramatismos_2Είναι καλύτερα οι ασκήσεις δημιουργικού οραματισμού να γίνονται σε ένα relaxed state (κατάσταση ηρεμίας). Μπορείτε να ακούσετε χαλαρωτική μουσική (music for yoga / meditation, easy listening, relaxing music, κλπ.) επί 20-30’ λεπτά και κατόπιν σε μια αναπαυτική και ασφαλή θέση (στον καναπέ ή την πολυθρόνα σας) να κλείσετε τα μάτια σας και να αρχίσετε να συγκεντρώνεστε στην αναπνοή σας και στη σταδιακή χαλάρωση των μερών του σώματός σας. Ξεκινώντας από το κάτω μέρος των ποδιών σας, προχωρώντας στις γάμπες, τα γόνατα, τους μηρούς, τη μέση, την κοιλιά, την πλάτη, τους ώμους, το θώρακα, το σβέρκο, το πρόσωπο, το κεφάλι –αφιερώστε μισό ( ½ ) λεπτό για κάθε αντίστοιχο σημείο του σώματός σας και φανταστείτε το να χαλαρώνει. Κάθε φορά που συγκεντρώνετε τη σκέψη σας σ’ ένα σημείο του σώματός σας, φανταστείτε την ενέργεια που υπάρχει σ΄ αυτό, και σκεφτείτε να φεύγει από μέσα η ένταση (αρνητική ενέργεια) και να δημιουργείται «καλή» ενέργεια και ανακούφιση. Παρατηρείστε πως αυτή η άσκηση σας χαλαρώνει. Μην προσπαθείτε υπερβολικά και μην πιέζετε τον εαυτό σας! Δείτε το σαν ένα παιχνίδι συγκέντρωσης και χαλάρωσης και απολαύστε την αίσθηση ανακούφισης που σας προσφέρει.

Η ευγνωμοσύνη
Oramatismos_3Συχνά οι άνθρωποι γινόμαστε αγνώμονες ξεχνώντας ή προσπερνώντας τα ωραία πράγματα που μπορούμε να απολαμβάνουμε στη ζωή –ακόμη και τα πιο μικρά, γιατί τα θεωρούμε ίσως δεδομένα. Ακόμη κι αν δεν είστε πλούσιοι ή επιτυχημένοι, μπορείτε να βρείτε πράγματα με τα οποία είστε ικανοποιημένοι και για τα οποία μπορείτε να αισθάνεστε ευγνώμονες: το ότι μπορείτε να βλέπετε τον ήλιο να ανατέλλει κάθε πρωί ή το ότι έχετε ένα πολύ ωραίο ρούχο (ένα μπουφάν, ένα πουκάμισο) που σας αρέσει, το ότι έχετε πετύχει το άλφα ή το βήτα πράγμα στη δουλειά σας, στις σχέσεις σας, ή κάποιο χαρακτηριστικό σας που σας αρέσει σχετικά με την εμφάνισή σας ή την προσωπικότητά σας. Αν το ψάξετε συνειδητά, θα βρείτε 5-10 πράγματα που σας αρέσουν, που μπορείτε να τα απολαμβάνετε και που ενδεχομένως να μην είναι δεδομένα για όλους τους ανθρώπους. Σκεφτείτε για λίγο αυτά τα όμορφα πράγματα, τα θετικά στη ζωή σας, νιώστε το αντίστοιχο συναίσθημα ευγνωμοσύνης, ευχαριστήστε το Θεό που σας τα έδωσε και αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει καλά. Συγκεντρώστε για λίγο την προσοχή σας σε συναισθήματα ευγνωμοσύνης, αγαλλίασης, αγάπης -νιώστε τα μέσα σας!
Τώρα, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο –της υλοποίησης.

Διαδικασία υλοποίησης
Oramatismos_4Χαλαρώστε ακόμη περισσότερο και αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να οραματιστεί. Πάρτε 2-3 καλές, βαθιές αναπνοές (αναπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα) και φανταστείτε ότι με κάθε εκπνοή σας φεύγουν από μέσα σας όλες οι στεναχώριες, το άγχος, και οι εντάσεις. Με κάθε αναπνοή σας χαλαρώνετε και ανακουφίζεστε ολοένα και περισσότερο.
• Φανταστείτε τώρα ότι βρίσκεστε ως θεατής σε μια αίθουσα κινηματογράφου και κάθεστε στη μεσαία σειρά
• Σε λίγο ξεκινάει η προβολή μιας ταινίας
• Η ταινία έχει τίτλο «επιτυχημένη ζωή» και περιέχει όσα σκηνοθετήσατε στο “future me” image
• Εσείς είστε ο πρωταγωνιστής αυτής της ταινίας!
• Η ταινία έχει ζωντανά, έντονα χρώματα, καθαρή, κρυστάλλινη εικόνα και πανέμορφη μουσική που σας κάνει να αισθάνεστε υπέροχα.
• Αφήστε τον εαυτό σας να απολαύσει την ταινία για 3-5’ λεπτά. Νιώστε τα συναισθήματα που σας προκαλεί, αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει καλά, να βιώσει αυτά που ονειρεύεται. Δείτε τις λεπτομέρειες στις διάφορες σκηνές: αυτά που συμβαίνουν, την έκφραση του προσώπου σας, τα ρούχα σας, τις σκέψεις που κάνετε, τα συναισθήματά σας, αυτά που σας λένε οι άλλοι, το περιβάλλον κλπ.
• Στη συνέχεια, κάντε “break state” (καθαρίστε νοητικά την οθόνη –σαν να γίνεται διάλειμμα)
• Με το πέρας του διαλείμματος η προβολή της ταινίας ξαναρχίζει, με τη διαφορά ότι τώρα δεν τη βλέπετε από τη θέση του θεατή, αλλά τη βιώνετε από το ρόλο του πρωταγωνιστή (δηλ. είστε «μέσα» στην ταινία και όχι στην αίθουσα του κινηματογράφου).
• Απολαύστε την ταινία για 3-5’ λεπτά.
• Κάντε την άσκηση από την αρχή 5-6 φορές.
[Παραλλαγή (NLP swish):Αν θέλετε να αλλάξετε κάτι συγκεκριμένο που δεν σας αρέσει, ξεκινήστε την προβολή της ταινίας με την παρούσα κατάσταση (cue image).

Σκεφτείτε την τελευταία στιγμή (trigger event) πριν ξεκινήσει το αρνητικό σενάριο (π.χ. τη στιγμή που ανεβαίνετε στο βήμα για μια δημόσια ομιλία και αρχίζετε να αγχώνεστε…).

Κατόπιν φανταστείτε την ταινία αυτή (την αρνητική) να ξεθωριάζει, να χάνει τη διαύγειά της, να μικραίνει πολύ, και στο τέλος να απομακρύνεται και να χάνεται στο βάθος της οθόνης.

Μετά, φανταστείτε, να έρχεται με ταχύτητα από το βάθος της επιφάνειας προβολής, η νέα –επιθυμητή κατάσταση (future me image), δηλ. το επιθυμητό σενάριο όπως θα θέλατε να είναι (π.χ. να παίρνετε μια ανάσα, να χαμογελάτε και αρχίζετε την ομιλία σας στο κοινό με απόλυτη αυτοπεποίθηση και τον κόσμο να σας θαυμάζει, να σας επευφημεί με ενθουσιασμό).

Η νέα ταινία (future me) αυξάνει σε μέγεθος και σύντομα καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια προβολής. Είναι απόλυτα διαυγής, με καθαρά χρώματα, έντονες εικόνες, ήχους και θετικά συναισθήματα.

Δείτε νοητικά το «επιτυχημένο σενάριο»  για 3-5’ λεπτά.

Κάντε break state και επαναλάβετε (cue image -> future me image -> break state -> και πάλι από την αρχή (επαναλάβετε 5-6 φορές την άσκηση).

Σκοπός της άσκησης, είναι να συνηθίσετε να αλλάζετε γρήγορα από την μια κατάσταση στην άλλη, δηλ. από την αρνητική στην επιθυμητή –αυτόματα, ώσπου να σας γίνει συνήθεια η θετικότητα].

Καλή Επιτυχία !
Γιώργος Προφέτης
Certified Life Coach
www.georgeprofetis.com

 http://www.drosostalida.com/articles2.asp?eid=455

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου